De slimme batterijopslag van Hotel the Florian

Het Energieloket voor bedrijven gaat op pad langs duurzame ondernemers in de regio. Vandaag gaan we langs bij The Florian Hotel, op steenworp afstand van Schiphol en het centrum van Hoofddorp. Een waarschuwing van Liander tijdens de bouw leidde ertoe dat ze op zoek moesten naar een energieoplossing voor de lange termijn: dat werd slimme accuopslag. Onderhand voldoet het hotel aan de hoogste normen van hét duurzaamheidskeurmerk in de gastvrijheidssector: de Green Key Gold. Maar hoe zijn ze daar gekomen? Wij spraken Tony Chu, General Manager.

Hi Tony! Kan je wat over jezelf en het hotel vertellen?

Ik ben General Manager van The Florian. Ik kom oorspronkelijk uit de hotellerie in Amsterdam. Twintig jaar geleden kon je daar iedere kamer verkopen, maar tegenwoordig zijn mensen op zoek naar een unieke ervaring. De hotels rondom vliegvelden waren vrij zakelijk en daar zag ik een kans: misschien wilden meer mensen, net als ik, een informeel en avontuurlijk hotel. Hier in Hoofddorp zijn ook minder restricties voor de bouw dan in Amsterdam, waardoor we hier vrijer waren om iets unieks voor de omgeving op te bouwen.

Wat heb je gedaan met al die vrijheid?

Na een lang vergunningentraject zijn we het designproces ingegaan. Dat was superleuk: ik kon losgaan met ideeën over het concept en het ontwerp van het hotel om tot een onderscheidend resultaat te komen. Uiteindelijk bieden we dezelfde faciliteiten en diensten als andere hotels, maar vullen we het net iets anders in, op een huiselijke en out-of-the box manier die aanspreekt bij onze doelgroep. We hebben vrij toegankelijke flexwerkplekken in het hotel, onze vergaderruimtes zijn veel meer dan vier witte muren en een beamer, gasten kunnen zelf achter onze Florian DJ-Booth (ipv bijvoorbeeld een piano) een live DJ-optreden geven en ons personeel heeft, op één herkenbaar item na, de vrije keuze in hun kleding. De sportruimte is veel ruimer uitgerust en we hebben normaliter zelfs een personal trainer in dienst. Uiteindelijk willen we hier ook groepslessen aanbieden, zoals yoga, pilates en kickboksen, gewoon omdat we dat leuk vinden. Hiermee trekken we een nieuwe doelgroep aan voor de regio: de millennials, young professionals en urban nomads. De generatie die onder andere enorm bezig is met duurzaamheid.

Hoe heb je de bouw aangepakt?

Voorheen was dit gebouw, uit ongeveer 1991, een kantoor van DHL. Alleen de buitenwanden, vloer en het plafond hebben we intact gelaten. We hebben gekozen voor zo veel mogelijk hergebruikte materialen en duurzame productiepartijen. Om overbodig transport te verminderen kochten we waar mogelijk producten binnen Nederland of van Nederlandse designers. Dat kon helaas niet altijd, omdat we hebben gebouwd tijdens de covid-lockdowns. De lockdowns hebben ook nog eens het bouwproces vertraagd, waardoor de bouw uiteindelijk anderhalf jaar heeft geduurd.

Het verzamelen van de juiste adviseurs was essentieel voor een goed resultaat. Zonder bouwachtergrond, kan je je van alles wijs laten maken. Goed vertrouwen, gebruik van je gezonde verstand, goede coördinatie en mensenkennis waren cruciaal tijdens het bouwproces.

Hoe zijn jullie tot accuopslag gekomen?

Tijdens de bouw kregen we een waarschuwing van Liander dat we ons gecontracteerd vermogen hadden overschreden, met een kleine twee of drie kilowatt. Dat komt doordat het gecontracteerde vermogen uit het verleden was gebaseerd op het verbruik van een kantoor: dat is vrij consistent gedurende de dag. Maar tijdens de bouw gaan om zeven uur 's ochtends alle grote apparaten tegelijk aan. Daardoor kregen we uiteraard te maken met hoge piek-verbruiken. Liander kwam met het advies om zonnepanelen op het dak te plaatsen, maar dat zou voor ons geen verschil maken: een operationeel hotel heeft net als tijdens de bouw te maken met hoge pieken, alleen dan ‘s ochtends en 's avonds, precies wanneer de zon niet schijnt. Daarnaast zouden zonnepanelen op zichzelf nooit genoeg vermogen kunnen opwekken om het tekort op te vangen. De partijen die we initieel spraken over accuopslag waren nog niet in staat om accu's te te leveren met een besturingssysteem. Dan zouden we alles handmatig  moeten in- en uitschakelen tijdens de verbruikspieken. We hadden daarnaast nog twee no-brainers: een milieuonvriendelijke gasgenerator, of een brommend dieselaggregaat. Totaal geen duurzame opties, die juist niet in lijn liggen bij ons duurzame hotelconcept.

Ondanks een tweede waarschuwing, zijn we doorgegaan met de bouw, er was simpelweg geen andere keuze. Bij de opening van het hotel, helaas tijdens de covid-lockdowns, was onze bezetting zo laag dat we nooit ons gecontracteerde vermogen zouden kunnen overschrijden. We hebben die tijd gebruikt om een betere oplossing te vinden. Onze installatiepartner vond uiteindelijk een partij die naast accuopslag ook een slim besturingssysteem kon bieden: Eaton.

Download hier de presentatie van Eaton over hun samenwerking met The Florian.

Dit besturingssysteem zorgt er ook voor dat de zonnepanelen worden uitgezet wanneer de opslag vol is, dat we alleen energie van het net nemen wanneer de stroomprijzen laag zijn, en dat de EV-laders bijvoorbeeld direct stroom pakken van de zonnepanelen (in plaats van de accu’s) wanneer de zon schijnt. Het brein automatiseert alles en houdt ook rekening met ons dynamische energiecontract.

En hoe is het uitgepakt?

We zijn er heel blij mee. Je merkt niks van de accu's in de dagelijkse praktijk. Hoeveel opslag we nodig hadden, was destijds een beetje in glazen bol kijken: als je rekent met het verbruik van alle föhns en stofzuigers tegelijkertijd, ben je niet realistisch. In plaats daarvan maakten we een berekening met een geschatte gelijktijdigheidsfactor van alle apparatuur. Nu de hotelbezetting meer op peil is, blijken de berekeningen te kloppen. De batterij springt bij tijdens pieken en kan dat mooi opvangen. We hebben nooit een kritieke situatie gehad. Uiteindelijk wil ik de opslag zelfs uitbreiden, want dan kunnen we ook energie terugleveren op momenten dat er een tekort is bij andere afnemers en kunnen wij misschien zelfs een bijdrage leveren voor het netcongestie-probleem.

De accuopslag, ongeveer zo groot als een flinke koelkast

Wat hebben jullie nu allemaal aan duurzaamheidsmaatregelen?

Naast onze duurzaamheid-keuzes gedurende de bouw (materialen, isolatie, ledverlichting, meubilair), zijn dus de zonnepanelen, EV-laders en accuopslag erbij gekomen. In de toekomst willen we het dubbel glas in de buitenwanden nog vervangen door HR++ glas, nieuwe kozijnen plaatsen en de spouwmuren na-isoleren. We hebben wel de ‘oude’ cv-ketels behouden voor ons warme water. Die waren nog nieuw toen we hier kwamen en weggooien is natuurlijk niet duurzaam. Het doel is wel om volledig elektrisch te worden. De contracten zijn al getekend voor onze toekomstige aansluiting op een warmtenet waarbij restwarmte van naastgelegen datacenters wordt gebruikt.

Voor de accuopslag en zonnepanelen hebben we gebruik gemaakt van energie subsidies: de EIA (energie-investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Los van bovenstaande maatregelen zijn wij ook op operationeel gebied zo duurzaam mogelijk. Ons hotel heeft hiervoor de Green Key Gold ontvangen, de hoogst mogelijke certificering voor de gastvrijheidssector. Bij de certificering hiervoor wordt er gekeken naar bijvoorbeeld de volgende bedrijfsprocessen: hoe de was wordt gedaan, of de leveranciers duurzaam zijn, of er duurzame producten worden ingekocht, welke schoonmaakmiddelen er worden gebruikt, wat het energieverbruik is, of er afval wordt gescheiden en zelfs hoeveel en welke disposables er worden gebruikt. Deze eisen blijven veranderen, dus op operationeel gebied moeten we ons blijven ontwikkelen. Dat is uitdagend, maar ook leuk.

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor jou?

Vanuit het commerciële perspectief: mijn doelgroep vindt het belangrijk. Maar persoonlijk: we leven op een hele mooie planeet. Enkele generaties terug waren we alleen maar bezig met groei, waarbij veel ten koste ging van de aarde. Als wij hier nog lang willen leven en willen blijven genieten van wat onze prachtige aarde te bieden heeft, moeten we daar ook zorgvuldig mee omgaan. Nul impact is onmogelijk, maar we kunnen wel streven naar zo min mogelijk.

Je bent persoonlijk gemotiveerd én jullie moesten wel een oplossing voor jullie verbruik vinden. Dat zet zoden aan de dijk. Maar heb je ook advies voor ondernemers die twijfelen?

Ja, dat was wel lastig: we hadden nog geen cent omzet, door de omstandigheden kwamen we in de min, en dan moesten we plots meer investeren. Maar daardoor gingen we ook creatiever nadenken. Als het altijd even makkelijk is, kies je ook altijd voor de makkelijke oplossing--of stel je het uit. Uiteindelijk zijn we hier heel blij mee. Het is ook nog eens echt een unique selling point geworden: verduurzaming is nu nog vrijwillig, dus als je daarop vooruitloopt, trek je bepaalde klanten aan. Zo hebben wij klanten die alleen met hotels in zee gaan die de Green Key Silver of Gold hebben.

Veel twijfels komen doordat je er nog niet genoeg over weet. Als iemand je wat probeert te verkopen, dan neem je hun verhaal met een korreltje zout. Maar andere ondernemers vertellen een eerlijker verhaal. Klop dus eens aan bij bedrijven en vraag: hoe ging dat bij jullie, waar moet ik rekening mee houden?

Er zullen altijd nieuwe ontwikkelingen zijn. Wees niet bang om een beetje risico te nemen. Voor een ondernemer is die eerste investering het engst, want dat heb je niet gebudgetteerd. Maar bewustwording over de voordelen voor de lange termijn kan ondernemers motiveren om toch die stap te zetten: dat geld ben je niet kwijt, maar het is een investering in de toekomst.

Overigens hadden wij het genot om Tony als spreker te hebben tijdens onze Durable Business Tour:

Vorige
Vorige

Hoe KASTAN een duurzaam restaurant maakte van een historische boerenschuur

Volgende
Volgende

Rohald van Dijk van Fertiplant over een gezamenlijk warmtenet