Schneider Electric over slim energiebeheer en hun duurzame kantoorpand
Het Energieloket voor bedrijven gaat op pad langs duurzame ondernemers in de regio. Vandaag zitten we met Pim Loef, duurzaamheidsmanager Nederland en België bij Schneider Electric. Het bedrijf met wereldwijd 136 duizend werknemers zit sinds 2012 met een verkoopkantoor in Hoofddorp, met zo'n 250 medewerkers. Het kantoor was in 2012 kort het duurzaamste pand van Europa. Pim was en is intensief betrokken bij de duurzaamheid van het gebouw. Daarnaast is hij ook betrokken bij de Green Mile, een groen initiatief van lokale bedrijven die bijvoorbeeld samen afval rapen, kennis delen, en de biodiversiteit in de buurt vergroten.
Pim Loef in het duurzame pand
Hi Pim! Kan je ons wat vertellen over Schneider Electric en jouw rol bij het bedrijf?
Ik ben al 12 jaar werkzaam bij Schneider Electric en sinds 01-01-2023 als duurzaamheidsmanager van Nederland en België. Ik behandel voor beide landen het contact met klanten en partners over het thema duurzaamheid, in de breedste zin van het woord.
Schneider Electric is rond 1840 gestart als staalfabrikant. Nu zijn we dé leider in de digitale transformatie van energiemanagement en automatisering. Wij helpen organisaties in bijvoorbeeld de industrie, gebouwde omgeving en datacenters om energie-efficiënter te opereren. Zo hebben we bijvoorbeeld technische oplossingen voor bakkerijen, koekjesproductie en vis- en vleesverwerking. Aan de ene kant brengen we processen in kaart, en aan de andere kant zijn we fabrikant en ontwikkelaar van producten die iets aansturen of beveiligen. Tenslotte ontwikkelen we software die inzicht biedt in installaties en dat weergeeft in dashboards. Onze klanten zijn bijvoorbeeld grote en regionale installateurs en elektriciens, eindgebruikers en consumenten.
Toen ik net begon bij Schneider Electric zaten we nog in Haarlem. We verhuisden toen naar Hoofddorp. Het pand in Hoofddorp is in nauwe samenwerking met de investeerder en de vastgoed eigenaar ontwikkeld. Dat leidde ertoe dat we kort het meest duurzame pand van Europa hadden. We hebben ook het BREEAM-excellent certificaat.
De kroon op ons werk is bovendien dat we in 2024 zijn uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf ter wereld door Time Magazine en Statista.
Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor jou?
Wij werken aan duurzaamheid, om zo de ambities in het klimaatakkoord van Parijs te halen: om de aarde niet verder op te warmen dan 2 (maar liever nog 1,5) graden Celsius. Die 2 graden, dat is namelijk een onomkeerbaar kantelpunt. Vanaf dan komen er processen op gang die nog meer opwarming van de aarde veroorzaken. Dan stijgt de zeespiegel en is het nog maar de vraag of we hier nog kunnen leven.
Elke kleine actie telt. Kleine stappen dragen bij aan een groot resultaat. En dat zie je ook financieel terug. Want alles wat je niet verbruikt, hoef je niet voor te betalen.
Als we allemaal bijdragen, zorgen we ervoor dat we hier in Nederland kunnen blijven fietsen — en niet hoeven te waterfietsen.
Jullie zijn begonnen als staalfabrikant, nu werken jullie ook met software en data. Kan je uitleggen hoe jullie daartoe zijn gekomen?
De eerste grote verandering was van staal naar elektrotechniek, dus installaties die processen automatiseren. Maar sinds ongeveer 15 jaar zitten we weer in een grote verandering: richting digitale producten. Onze ambitie is dat al onze producten moeten kunnen praten: oftewel, data genereren die inzicht bieden in de efficiëntie van de installatie, zodat klanten kunnen besparen en de levensduur van hun installatie kunnen verlengen. Onze software monitort bijvoorbeeld hoe de installatie presteert, zodat je proactief onderhoud kan plannen.
Wat maakte dit pand het duurzaamste Europese kantoorpand van 2012?
Wij hebben ons met name gericht op efficiëntie, door middel van de vormgeving van het gebouw. Zo zijn de vloeren beneden gekozen omdat ze minder schoonmaak nodig hebben; wordt trapgebruik gestimuleerd; hadden we meteen zonnepanelen laten plaatsen; en meten we vanaf het begin het energieverbruik per verdieping. In principe biedt de technische installatie die de luchtkwaliteit en de temperatuur onderhoudt een goed milieu in het pand en zijn openslaande ramen of aanpassingen aan de temperatuur niet nodig. Maar in de praktijk heeft de één het wat kouder of warmer dan de ander. Dus hebben we de mogelijkheid erin gelaten om ramen open te zetten en de temperatuur handmatig aan te passen.
De zonnepanelen
Het gebouw is sinds 2012 natuurlijk ook alweer verbeterd. We hebben overal sensoren die aanwezigheid, luchtkwaliteit en temperatuur meten. Die inzichten worden gebruikt om actief beleid te maken om het energieverbruik te verlagen. Zo gaan de lichten uit als er niemand is.
Veel panden hebben wel energiemeters hangen, maar die worden weinig bekeken of er wordt weinig mee gedaan. Wij letten op abnormaal gebruik, zoals grote pieken, en zetten dat om in actie. Meten is weten – als je weet wat je meet.
Duurzaam bouwen is niet goedkoop. Hoe kom je aan de ondersteuning voor zulke beslissingen?
Eigenlijk is het woord duurzaamheid lelijk want het woord 'duur' zit er in, en ook nog eens vooraan. Maar het is wel herkenbaar: vaak is de duurzame oplossing duurder. Maar dat is vaak alleen zo voor de initiële investering. Als je bijvoorbeeld een energiebeheer-installatie hebt en ook daadwerkelijk wat doet met die inzichten, dan verdient het zichzelf terug. Die bewustwording is in de afgelopen jaren wel gegroeid, ook bij ondernemers.
Schneider Electric is sinds 2008 bezig met duurzaamheid. Onze duurzaamheidsprogramma’s lopen meestal 4-5 jaar. Het hoofdkantoor spoort dat aan en is dus ook bereid om te investeren. Wij presenteren onze doelstellingen op het gebied van milieu, maar ook diversiteit en inclusiviteit bijvoorbeeld, kwartaallijks aan aandeelhouders. Onze investering in duurzaamheid wordt gewaardeerd door onze aandeelhouders, wat terug te zien is in de koers van het bedrijf.
Hoe wordt het pand verwarmd?
We gebruiken nu nog gas, maar we hebben de ambitie om in 2025 150 van onze panden CO2-neutraal te maken – inclusief dit pand. We moeten de mogelijkheden samen met de pandeigenaar bekijken. Daarnaast hebben we de ambitie om Paris-proof te gaan. Dat betekent onder andere dat we beneden de 70 kWh per m2 elektriciteit gaan gebruiken. Momenteel zitten we ongeveer op110 kWh/m2. Op zich is het een haalbaar doel, maar als we van het gas afgaan, gaan we ook weer meer elektriciteit verbruiken. We moeten dus veel efficiënter worden.
Wat voor technologie gebruiken jullie om die efficiëntie te bereiken?
Alle sensoren, de data en installaties zijn aan elkaar gekoppeld. De installatie is gedaan door onze partners, en de technologie is van onszelf. Je hebt enerzijds de energie-installatie (zonnepanelen etc.) en anderzijds de gebouw-gebonden-installatie (dus verlichting, verwarmen etc.). Boven de gebouw-gebonden-installatie zit de software die het gebouw aanstuurt. Die stuurt bijvoorbeeld de verwarming aan op basis van onze openingstijden.
Daarboven zit dan de software die de data combineert om te zien hoe we presteren. Zo gingen we na de COVID-lockdowns van vier verdiepingen naar twee, en hebben we minder werk- en parkeerplekken. We hebben nu 56 parkeerplekken, waarvan 40 laadpunten. De aansluiting van de netbeheerder is nog gebaseerd op 2012, toen we die laadpunten nog niet hadden. Het software-systeem zorgt ervoor dat we niet boven het gecontracteerde vermogen gaan. Die meet het verbruik en bepaalt op basis daarvan hoe veel elektriciteit er nog naar de laders kan.
De buitenunits
Wat is de Green Mile en wat is jullie rol daarin?
De Green Mile is een samenwerking van lokale bedrijven die delen in kennis en kunde en de krachten bundelen op het gebied van duurzaamheid, omdat we samen meer bereiken dan alleen. Onze toenmalige country lead was hiervoor geïnspireerd door de Green Mile in Amsterdam. Bij onze Green Mile zijn onder andere Asics, Dura Vermeer, FedEx, en EPAM systems betrokken. We werken samen op thema's zoals biodiversiteit, energie delen, verkeer en sociaal. Sommige thema's zijn complex en groot, zoals energie. We zijn bijvoorbeeld wel geïnteresseerd in gezamenlijke batterijopslag. De technologie is er al. Dat is nu vooral nog stakeholder management.
Maar het thema biodiversiteit konden we meteen mee aan de slag. Zo doen we clean-ups en hadden we een biodiversiteitswandeling door de buurt waar 80 mensen op afkwamen. Uiteindelijk zou het mooi zijn als we concrete ambities hebben, voor zowel het laaghangend fruit als de complexere vraagstukken.
Wil je nog wat meegeven aan de ondernemer?
Er wordt veel naar grote organisaties gekeken, omdat het met zoveel mensen en resources makkelijker lijkt om te verduurzamen. Maar aan de andere kant hoeft een duurzaamheidsstrategie niet heel complex te zijn. Ook de klein- en middelgrote onderneming kan een ambitie op papier zetten. Dit kan je ook communiceren richting klanten en gebruiken in je personeelsbeleid.