Energie opwekken

Door je eigen energie op te wekken bespaar je fors op de energierekening. Daarnaast zorgt het voor een duurzame uitstraling van je bedrijf én draagt het bij aan een beter energielabel voor het pand.

Eigen duurzame energie opwekken wordt meestal gedaan met zonnepanelen en/of een zonneboiler.

Veel daken geschikt voor zonnepanelen

Veel kantoren en bedrijfspanden hebben geschikte daken om zonnepanelen op te plaatsen. Er is meestal veel ruimte op het dak en weinig schaduw. Hierdoor is de opbrengst hoger. Het kan zijn dat het dak niet sterk genoeg is voor zonnepanelen met ballast. Dat is gewicht om de zonnepanelen op hun plek te houden wanneer de onderstellen los op een plat dak liggen.

Als het dak niet sterk genoeg is kan er gekozen worden voor een systeem dat vastgezet wordt op het dak. Een ander alternatief is een lichtgewicht systeem dat speciaal ontworpen is voor daken met een zwakke constructie. Voor vrijwel elk dak is er een oplossing.

Zonnepanelen kunnen ook prima op andere plekken geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan gevels, in een veldje, verwerkt in een carport of op een overkapping.

Bekijk de zonnecarport van de Olmenhorst.

Hoe goed werken zonnepanelen in Haarlemmermeer?

Haarlemmermeer ligt relatief dichtbij de kust. Dit zorgt voor extra zoninstraling t.o.v. het oosten van het land. De opbrengst is gemiddeld hoger. Hierdoor produceer je meer eigen duurzame stroom en verdien je de investering sneller terug.

Vaak zijn er ook nog subsidies beschikbaar om de terugverdientijd verder te verkorten en de investering te verkleinen.

Zonnepanelen zonder zon

Wanneer de zon schijnt op een zonnepaneel produceert het zonnepaneel optimaal stroom. Maar de zon schijnt niet altijd. Voor een zonnepaneel is dat geen enkel probleem. Je zou zonnepanelen ook wel lichtpanelen kunnen noemen. Zonnepanelen produceren in Nederland ongeveer 60% van hun stroom met diffuus licht. Dat is in feite daglicht zonder directe zon. Ook wanneer het regent overdag werken de zonnepanelen meestal gewoon door. Ze produceren dan minder stroom, maar wekken dus wel stroom op.

Meer zonnepanelen plaatsen

Om een groter deel van het jaar niet afhankelijk te zijn van de stroomleverancier is het plaatsen van meer zonnepanelen verstandig. Wanneer er minder licht is produceren de zonnepanelen minder stroom. Het grotere aantal panelen compenseert de lagere opbrengst. Hierdoor zullen de zonnepanelen vaker genoeg stroom produceren om het eigen verbruik af te dekken.

Advies en montage

Voor het plaatsen van zonnepanelen is het te verstandig goed (onafhankelijk) advies te krijgen. Elk bedrijf is uniek en een zonnepaneleninstallatie is maatwerk, afgestemd op de bedrijfsactiviteiten nu en in de toekomst.

Zonnepaneleninstallaties zijn uit zichzelf heel veilig en hebben weinig brandgevaar. Door slordige montage, het gebruik van verkeerde materialen en beperkte kennis kunnen er risico's ontstaan. Laat de montage daarom altijd uitvoeren door een betrouwbaar en zorgvuldig bedrijf.

Zonneboiler

Een zonneboiler produceert warm water. Het systeem bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat voor warm water. De collector vangt de energie op en in het voorraadvat wordt het warme water opgeslagen. Afhankelijk van de behoefte aan warm water kan de grootte van het systeem bepaald worden. Wanneer je bedrijf veel warm water nodig heeft kan een zonneboiler interessant zijn. Het is een heel efficiënt en duurzaam systeem om energie, en dus geld mee te besparen.

Subsidie

Er is vaak subsidie mogelijk voor het plaatsen van zonnepanelen en/of een zonneboiler. Bekijk onze subsidiepagina voor meer informatie.

carport met zonnepanelen De olmenhorst

Overzicht grote maatregelen

Binnenkort: