Kleine maatregelen

Niet meteen een grote uitgave doen, maar wel resultaat? Met deze goedkope en kleine maatregelen zie je snel verbetering - zonder grote investering.

Energie en apparaten

Vervang je gloei- en halogeenlampen ook als zij nog goed werken. LED-lampen zijn een goed alternatief voor TL-buizen. LED-lampen zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden en tot 90% zuiniger. Hierdoor verdien je de aanschafprijs binnen een half jaar terug!

Gebruik aanwezigheidsdetectie voor verlichting. Zeker op toiletten of in de bedrijfskeuken kan het schelen wanneer de lichten alleen aanstaan, wanneer er daadwerkelijk iemand in de ruimte is.

Gebruik een energieverbruiksmanager. Een energieverbruiksmanager geeft jou inzicht in je verbruik. Zo kan je grote energieslurpers makkelijk vinden en kan je ook je medewerkers betrekken bij het besparen. Lees hier meer.

Gebruik een stekkerdoos. Veel apparaten verbruiken stroom op standby. Door apparaten zoals computerschermen en printers aan een stekkerdoos te koppelen, kun je alle apparaten in één keer helemaal uit zetten. En dat bespaart!

Verwarming en tocht

  • Een tochtborstel of dorpelstrip is ideaal om de kier onder een buitendeur af te dichten, en erg goedkoop. Maak kieren in bewegende delen van deuren en ramen dicht met tochtband of tochtstrips — deze kosten maar een paar euro per 10 meter. Tocht door de brievenbus verdwijnt door aan de binnenkant een brievenbusborstel tegen de deur te schroeven — deze kost ongeveer 15 euro bij de meeste doe-het-zelf zaken.

  • Een deurdranger of een deurveer zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Hiermee kun je veel warmte en dus gas mee besparen. en deurdranger bevestig je meestal bovenaan de deur en zijn forser uitgevoerd dan een deurveer die je op of naast een scharnier plaatst. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren. Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, soort deur en sluitkracht.

  • Met het isoleren van CV-leidingen in onverwarmde ruimtes, zoals de zolder of kruipruimte, bespaar je ongeveer € 2,-  per jaar per meter aan geïsoleerde verwarmingsleiding. Ook de leidingen bij de CV-ketel zijn te isoleren. Let op dat je geen tapwaterleidingen isoleert vanwege legionellabesmetting.

  • Kozijnfolie span je direct op het kozijn. Dit heeft als voordeel dat je het zelf kunt doen. Met kozijnfolie breng je een isolerende laag aan tussen de ruit en de folie. De stilstaande lucht zorgt voor het isolerende effect. Hoe dikker het kozijn, hoe beter de isolerende werking. Glasfolie wordt op het glas van de ruit geplakt. De folie bevat een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst. De folie moet door een professioneel bedrijf worden aangebracht en kost daardoor net zo veel als HR of HR++ glas: ongeveer € 150,- per m2. Raamfolie is alleen aan te raden als alternatief voor monumentenglas.

  • Radiatorfolie plak je tegen de achterkant van de radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet via de muur naar buiten. Radiatorfolie plaats je zelf op de achterkant van de radiator. Maak een paar wasknijpers vast aan de onderkant van de folie als je hem op wilt hangen; dan blijft die vanzelf strak naar beneden hangen. Je plakt de folie met tape of magneetjes op de radiator, eerst aan de bovenkant en vervolgens trek je het strak tegen de onderkant aan. Je bespaart ongeveer 10 m3 gas per m2 radiatorfolie per jaar. Heb je (paneel)radiatoren voor een glazen pui, wand of raam? Hang dan radiatorfolie op aan de achterzijde van het paneel, of plaats een warmteschild.

  • Een radiatorventilator plaatst je aan de onderkant van de radiator. De ventilatoren gaan draaien als de radiator opwarmt en verspreiden zo de warme lucht door de woning. De ventilatoren maken heel weinig geluid. Doordat de warmte lucht van de radiator/convector de kamer ingeblazen wordt is het eerder warm en dat scheelt energie. De verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag).

  • Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel voordeel te behalen. Zowel in comfort als in een lager energieverbruik. Dit noem je waterzijdig inregelen. Hou hier rekening mee tijdens de aanschaf van een nieuwe ketel, of regel dit achteraf. Als je cv-installatie goed is ingesteld, dan is het stromende warme water in je radiatoren precies goed om je pand optimaal te verwarmen. Hiermee verhoog je het comfort én je verlaagt je energiegebruik tussen de 5% tot 15% per jaar.

  • STRVs (Smart Thermostatic Radiator Valves) zijn knoppen die je op de radiator installeert. Deze radiatorknoppen regelen heel precies het water dat de verwarming in gaat. Zo kan je per zone de verwarming instellen. Zo hoef je niet meer ruimtes te verwarmen waar niemand is. Dat scheelt!