Laat je kantoor niet in de kou!
De winter komt er weer aan en je kantoor of pand wordt weer verwarmd. Want als je werknemers het te koud hebben, wordt er niet prettig gewerkt. Maar wat kan je als ondernemer dan nog doen om de energiekosten in de winter onder controle te houden? Bekijk hier enkele kleine en grote tips.
Zet het uit
Kleine handelingen maken een groot verschil. Wordt de verwarming wel weer uitgezet, als er niemand meer op kantoor is? En de lichten, staan die ‘s nachts nog aan? Werken de lichten allemaal al met bewegingssensoren en gaan ze automatisch uit? Hoe zit het met sluipverbruik: staan de computers of standby? En het koffiezet apparaat?
Bevorder je medewerkers om na gebruik alles uit te zetten. De laatste in kantoor checkt de lichten én verwarming. Zodat er 's nachts niet onnodig verwarmd wordt. Als je een aan/uit schakelaar gebruikt voor de computers, kun je sluipverbruik tegen gaan. Hang een kleine checklist op aan de deur, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren bij afsluiting. Dat leidt ons ook tot het tweede punt.Maak het energieverbruik zichtbaar
Je kan je medewerkers wel zeggen wat er moet gebeuren, maar niks werkt zo goed als het laten zien. Hang een energieverbruiksmanager met een scherm op een zichtbare plaats, zodat medewerkers ook zicht hebben op het energieverbruik.Zorg voor warme kleding
Nationale warme truiendag is leuk — maar waarom stel je niet een woolly wednesday in? Of geef je medewerkers warme sokken, een stoov, of deken in het kerstpakket. Laat warme dekens en truien op kantoor liggen. En dan kan de thermostaat misschien wel een graadje naar beneden.Denk na over de te verwarmen ruimtes
Sommige ruimtes hoeven geen 19 graden te zijn. Wellicht kan de showroom of de bedrijfshal iets koeler zijn. Is de balie dan koud? Denk eens na over infrarood-panelen om tijdelijk en plaatselijk te verwarmen. Een beetje creativiteit kan een groot verschil maken in de energiekosten.
Verbeter de isolatie van je pand
Bij veel kantoren en panden is de isolatie al goed. Maar oudere panden kunnen toch nog slecht geïsoleerd zijn. Soms is er dan nog oud enkel- of dubbelglas, geen of weinig isolatiemateriaal bij de muren en het dak, of een niet-geïsoleerde spouw of vloer. Hierdoor verliest het pand veel warmte. Die verloren warmte zal de verwarming weer in het pand moeten brengen. Dit resulteert in een hogere energierekening. Het wisselen van glas of het verbeteren van de isolatie kan dus flink lonen. Ben je eigenaar van het pand? Dan kan je een verhoogde waarde van het pand verwachten als de verbeteringen zijn doorgevoerd. Voor deze verbeteringen zijn er regelmatig zeer gunstige subsidies. Zowel voor de begeleiding en de maatregelen zelf.
Gebruik een airco of warmtepomp
Wil je een ruimte wel extra verwarmen? Zorg er dan voor dat dit op een efficiënte manier gebeurt. Een airco (eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp) of een warmtepomp met een lage temperatuur afgiftesysteem is de meeste efficiënte en duurzame manier om een ruimte te verwarmen. Voorbeelden hiervan zijn convectoren en vloerverwarming. Dit zorgt voor zowel comfort als een besparing op de energierekening.
Plaats zonnepanelen
In de koudere maanden van het jaar verwarmen we onze kantoren en bedrijfspanden. Dan is de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager dan in de zomer. Maar heb je veel zonnepanelen? Dan is de opbrengst zelfs in de koudere maanden genoeg om een deel van de elektrische verwarming via bijvoorbeeld een warmtepomp te dekken. En voor de rekenaars onder ons: een warmtepomp kan namelijk van 1kWh makkelijk 3kWh aan warmte het pand in brengen. Per 3kWh aan opbrengst van de zonnepanelen die direct gebruikt is door de warmtepomp bespaar je ongeveer 1m3 gas. Een warmtepomp vooral laten verwarmen wanneer er opbrengst is van de zonnepanelen is dus het meest voordelig voor de portemonnee en het klimaat.
Wil jij aan de slag met jouw kantoor of pand? Wil je daar graag begeleiding bij? Vraag dan gratis een Energiescan aan via deze link.
Zelf wat verder verdiepen in wat er mogelijk is? Kijk dan hier.